Borstplaat

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor borstplaat. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept borstplaat

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: gemiddeld
De bereidingstijd bedraagt: 30 min-1 uur

Ingrediënten

- 500 gr suiker
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 1,5 dl melk

Bereidingswijze

- Doe de suiker in een steelpan met een dikke bodem en roer er het cacaopoeder door. Giet er zoveel melk op dat de bovenkant van de suiker net vochtig is (circa 1,5 dl).

- Breng het geheel op laag vuur langzaam aan de kook en laat het circa 10 minuten, regelmatig roerend, bruisend koken. Doe dit net zolang totdat een druppel die van de lepel valt een draad trekt.

- Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld en dof is geworden. Zet intussen de met koud water omgespoelde vormen elk op een stukje bakpapier. Vul de vormen met het mengsel en laat het opstijven. Trek als de bovenkant hard is geworden, het bakpapier van de onderkant.

- Laat de borstplaten op hun kant verder opstijven. Verwijder de vormen als de borstplaten helemaal zijn opgesteven.

Serveertip

In de betere keukenwinkels zijn flexibele kunststof matjes te koop waarin fondantjes kunnen worden gegoten.

Tip van de Sint

Vervang de melk en het cacaopoeder door 1,5 dl sterke koffie en roer er op het laatst nog een scheutje koffielikeur door.
Maak roomborstplaat door de melk te vervangen door room en gebruik een paar druppels vanille-essence als smaakmaker.

Bijpassend gedicht

Op zoek naar een bijpassend gedicht? Kijk hier!

Leuk om te weten

Borstplaat is een snoepgoed, gemaakt uit water of melk, suiker en een aroma, zoals vanille of cacao. Het wordt meestal gegeten in de periode rond Sinterklaas.
In de tijd dat suiker in Nederland alleen nog gemaakt werd van suikerriet, dat in verre landen groeide en met schepen opgehaald moest worden, was suiker een duur product. Het werd dan ook alleen gebruikt bij groots gevierde feesten, zoals bruiloften of het sinterklaasfeest. Speciale suikerbakkers zorgden dat de suiker verwerkt werd tot suikerbeesten, hartjes en dergelijke.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept borstplaat

Delen/afdrukken recept borstplaat via whatsapp  Delen/afdrukken recept borstplaat op twitter  Delen/afdrukken recept borstplaat op Facebook  Delen/afdrukken recept borstplaat op LinkedIn  Delen/afdrukken recept borstplaat met een bekende via e-mail  Recept "borstplaat" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken