Marsepein

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor marsepein. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept marsepein

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: gemiddeld
De bereidingstijd bedraagt: >1 uur

Ingrediënten

- 350 gr gepelde amandelen
- 500 gr poedersuiker
- 1 eiwit
- 2 theelepels oranjebloesemwater (o.a. in Turkse winkels)

Bereidingswijze

- Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan. Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in de foodprocessor. Hak ze eerst tot ze heel fijn gemalen zijn.

- Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de machine nog even draaien tot een samenhangend geheel ontstaat.

- Leg de marsepein in plastic folie een paar uur in de koelkast.

- Kleur de marsepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en kneed die er goed door.

Serveertip

Van marsepein zijn leuke dingen te maken, zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d. Als kleurstof is ook bietensap (voor rode marsepein) te gebruiken, reine-claudesiroop (groen) of wortelsap (oranje).

Bijpassend gedicht

Op zoek naar een bijpassend gedicht? Kijk hier!

Leuk om te weten

Marsepein is een mengsel van gemalen amandelen en suiker. Het is feitelijk hetzelfde als amandelspijs, maar dan wat fijner gemalen en wat droger van structuur. Van marsepein kunnen figuren worden gekneed, die vaak met Sinterklaas worden gegeven. Om de figuren echter te maken, worden aan het marsepein (natuurlijke) kleurstoffen toegevoegd.
Marsepein stamt uit de zeventiende eeuw. Sinterklaas was toen, behalve een gulle kindervriend, ook 'huwelijksmakelaar'. De heilige Sint Nicolaas was de beschermheer van het huwelijk en het gezin. Rond 5 december konden jongens met een stuk marsepein een meisje hun liefde verklaren. Deze gewoonte van toen is vergelijkbaar met het sturen van een valentijnskaart nu.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept marsepein

Delen/afdrukken recept marsepein via whatsapp  Delen/afdrukken recept marsepein op twitter  Delen/afdrukken recept marsepein op Facebook  Delen/afdrukken recept marsepein op LinkedIn  Delen/afdrukken recept marsepein met een bekende via e-mail  Recept "marsepein" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken