Speculaastaart

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor speculaastaart. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept speculaastaart

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: gemiddeld
De bereidingstijd bedraagt: >1 uur

Ingrediënten

- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 125 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- 150 gr boter
- 1 eetlepel melk
- 1 zakje geschaafde amandelen

Voor de vulling:
- 200 gr gepelde amandelen
- 200 gr witte basterdsuiker
- 4 eetlepels advocaat

Bereidingswijze

- Meng het bakmeel, de basterdsuiker, de kruiden en de boter tot een kruimelig mengsel. Voeg zoveel water toe als nodig (één of twee eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken.

- Verdeel het deeg in twee porties (tweederde en eenderde), vorm er afgeplatte ballen van verpak ze in plastic folie en laat ze circa 1 uur in de koelkast rusten.

- Maal (met een foodprocessor) de amandelen met de witte basterdsuiker tot de amandelen fijngemalen zijn. Voeg de advocaat toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is.

- Verwarm de oven voor op 160 graden. Rol de grootste deegportie uit tot een ronde lap van circa 25 cm doorsnee. Bekleed hiermee de taartvorm (van 20cm). Snij de rand gelijk met de taartvorm. Vul de vorm met het amandelmengsel. Rol de kleine deegportie uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee en leg deze op de vulling. Druk de deegranden op elkaar.

- Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.

- Neem de taart uit de oven en bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi met geschaafde amandelen.

- Zet de taart nog circa 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren. Laat de taart circa 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de rand.

Leuk om te weten

Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten. Er zijn twee verklaringen voor het woord speculaas:
• Het Latijnse woord speculator (Hij die alles ziet); wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas
• Het Latijnse woord speculum (spiegel) omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gemaakt is.
Kenmerkend voor speculaas zijn de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept speculaastaart

Delen/afdrukken recept speculaastaart via whatsapp  Delen/afdrukken recept speculaastaart op twitter  Delen/afdrukken recept speculaastaart op Facebook  Delen/afdrukken recept speculaastaart op LinkedIn  Delen/afdrukken recept speculaastaart met een bekende via e-mail  Recept "speculaastaart" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken