Veel cadeaus weggegooid

Veel cadeaus weggegooid

Geplaatst: 28-11-2023 | Bekijk alle artikelen

Uit een onderzoek van de Magazine Media Associatie (MMA) onder 1.017 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat maar liefst 25 procent van de Nederlanders ooit een sinterklaas- of kerstcadeau ongebruikt heeft weggegooid. Daarnaast heeft de helft van de respondenten ervaring met teleurstellende sinterklaas- of kerstcadeaus.
Teleurgesteld
Jongeren tot dertig jaar gooien het vaakst sinterklaas- of kerstgeschenken ongebruikt weg, met een percentage van 42 procent. Onder zestigplussers geldt dit slechts voor twaalf procent. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vrouwen vaker teleurgesteld zijn in sinterklaas- of kerstcadeaus (57 procent) dan mannen (45 procent).

Sinterklaascadeau
De teleurstelling in deze cadeaus wordt mogelijk veroorzaakt door de minimale inspanning die Nederlanders steken in het uitzoeken van een geschenk. Meer dan de helft van de respondenten heeft wel eens in minder dan vijf minuten een sinterklaas- of kerstcadeau gekocht. Opvallend is dat 58 procent van de ondervraagde mannen zich hier schuldig aan maakt, dertien procent meer dan bij vrouwen. Het gebrek aan inspanning bij het uitzoeken van cadeaus wordt ook opgemerkt door de ontvangers: de helft van de Nederlanders vermoedt dat iemand weleens binnen vijf minuten een feestdagcadeau voor hen heeft gekocht.

Persoonlijke touch
Harriët Schrier, directeur van de Magazine Media Associatie (MMA), benadrukt dat zelfs een kleine inspanning bij het kiezen van een cadeau de moeite waard is. Ze stelt dat door je te verdiepen in de ontvanger, je het verschil kunt maken. Een cadeau met een persoonlijke touch, gebaseerd op de interesses van de ontvanger, wordt gewaardeerd. Zo suggereert ze bijvoorbeeld een culinair magazine voor een vader die van koken houdt of een raceblad voor een broertje dat gek is op Formule 1.

Budget voor cadeau
Uit het onderzoek blijkt verder dat twee derde van de ondervraagde Nederlanders het lastig vindt om een sinterklaas- of kerstcadeau binnen het afgesproken bedrag te kiezen. Vooral jongeren tot dertig jaar (77 procent) hebben hier moeite mee. Bijna driekwart van de Nederlandse cadeaukopers overschrijdt wel eens het afgesproken budget. Schrier suggereert dat tijdschriften een ideaal geschenk kunnen zijn voor wie op zoek is naar een persoonlijk cadeau zonder te veel uit te geven, gezien het ruime aanbod van 1100 verschillende tijdschriften in Nederland. Er is voor elk familielid wel een passend blad te vinden, of het nu gaat om mode, dieren, auto's of andere interesses.

Lees vorig artikel: Paul de Leeuw ontvangt Sinterklaas
Lees volgend artikel: Sinterklaas geeft meer geld uit aan cadeaus

» Bekijk alle artikelen

Deel dit bericht

Deel dit bericht via whatsapp  Deel dit bericht op twitter  Deel dit bericht op Facebook  Deel dit bericht op LinkedIn  Deel dit bericht met een bekende via e-mail

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken