Gekruist rijm (ABAB)

Gekruist rijm (ABAB)

Geplaatst: 30-11-2023 | Bekijk alle artikelen

Gekruist rijm is een rijmschema waarbij de rijmende woorden zich afwisselen in een gedicht. In een gekruist rijmschema volgt het rijmschema de ABAB-structuur, waarbij de eerste en derde regel rijmen met elkaar, en de tweede en vierde regel rijmen.
Beroemd voorbeeld
Een beroemd voorbeeld van een Nederlands gedicht met het rijmschema ABAB is "Herinnering aan Holland" van Hendrik Marsman. Dit gedicht is een klassiek werk in de Nederlandse literatuur en gebruikt het ABAB-rijmschema effectief. Hier is een fragment:

Denkend aan Holland zie ik brede rivieren (A)
Traag door oneindig laagland gaan, (B)
Rijen ondenkbaar ijle populieren (A)
Als hoge pluimen aan de einder staan. (B)


Ritmisch
Het gebruik van gekruist rijm voegt een ritmisch patroon toe aan het gedicht en maakt het aangenamer om voor te lezen. Het helpt ook bij het creëren van een speelse en feestelijke sfeer, passend bij het karakter van Sinterklaasgedichten.

Afwisseling
De ABAB-structuur van gekruist rijm zorgt voor afwisseling en een gevoel van voortgang in het gedicht, waardoor het aantrekkelijk en makkelijk te volgen is voor de lezer of luisteraar.

Geschikt voor Sinterklaas
Sinterklaasgedichten zijn vaak humoristisch en licht van toon, en het gebruik van gekruist rijm kan de vrolijke sfeer versterken. Het maakt het ook gemakkelijker om de aandacht van het publiek vast te houden, omdat het ritmische patroon een zekere cadans creëert die aangenaam is om naar te luisteren.

Levendig
Bovendien helpt gekruist rijm om een samenhangend geheel te vormen, waardoor het gedicht als een geheel goed samenhangt. In het kader van sinterklaasgedichten, waarbij cadeautjes vaak met humoristische of persoonlijke noten worden begeleid, draagt gekruist rijm bij aan de algemene lichtheid en levendigheid van de boodschap.

Lees vorig artikel: Omarmend Rijm (ABBA)
Lees volgend artikel: Slagrijm (AAAA)

» Bekijk alle artikelen

Deel deze rijmtips

Deel deze rijmtips via whatsapp  Deel deze rijmtips op twitter  Deel deze rijmtips op Facebook  Deel deze rijmtips op LinkedIn  Deel deze rijmtips met een bekende via e-mail

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken