Zwarte pieten-koppen

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor zwarte pieten-koppen. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept zwarte pieten-koppen

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: gemiddeld
De bereidingstijd bedraagt: 30 min-1 uur

Ingrediënten

- 30 + 90 gr suiker
- 50 gr bloem
- 60 gr maïzena
- 4 eierdooiers
- geraspte schil van 1/2 citroen
- 2 eetlepels water
- 6 eiwitten
- 100 gr abrikozenjam
- 100 gr chocolade-vetglazuur
- 50 gr poedersuiker
- 1 eetlepel eiwit
- voor de bakplaat: vetvrij papier.

Bereidingswijze

- Bekleed de bakplaat met vetvrij papier en verwarm de oven voor op 180 graden.

- Klop de eierdooiers samen met de 30 gr suiker, de citroenschil en het water tot een schuimig geheel. Klop de eiwitten stijf met de 90 gr suiker en schep ze door de dooiermassa. Zeef de bloem met de maïzena boven de eieren en schep alles voorzichtig door elkaar. Doe dit biscuitdeeg in een spuitzak met een grote, gladde spuitmond.

- Maak op het vetvrije papier ongeveer even grote, halve bollen. Bak deze bollen op de tweede richel van onderen 12-15 minuten af.

- Zijn de bollen afgekoeld, haal dan het papier eraf en plak twee halve bollen met wat jam op elkaar, zodat een kop ontstaat.

- Verwarm de overgebleven jam (goed roeren) en bestrijk er de zwarte pieten koppen mee.

- Smelt nu het chocolade-vetglazuur en smeer de kopjes daar mee in. Pak de poedersuiker en roer dit samen met het eiwit tot een glad papje. Vul een papieren spuitzakje met dit mengsel en beschilder de kopjes als zwarte pieten.

Leuk om te weten

Volgens de traditie komt Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest in december de cadeautjes brengen. Hij klimt door de schoorstenen van de huizen wanneer de mensen slapen. In de aanloop naar het feest wordt Piet herhaaldelijk gesignaleerd. Het verspreiden van snoepgoed is een van de belangrijke taken. Het strooien van pepernoten is zijn specialiteit. Verder treedt Zwarte Piet op als hulp voor Sinterklaas om bijvoorbeeld zijn boek vast te houden.
Sommige kinderen zijn bang voor Zwarte Piet. Dit kan aan zijn uiterlijk liggen, of aan dreigingen van ouders dat Zwarte Piet stoute kinderen mee zal nemen naar Spanje. Dit laatste komt gelukkig niet meer voor.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept zwarte pieten-koppen

Delen/afdrukken recept zwarte pieten-koppen via whatsapp  Delen/afdrukken recept zwarte pieten-koppen op twitter  Delen/afdrukken recept zwarte pieten-koppen op Facebook  Delen/afdrukken recept zwarte pieten-koppen op LinkedIn  Delen/afdrukken recept zwarte pieten-koppen met een bekende via e-mail  Recept "zwarte pieten-koppen" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken