Speculaasbrokken

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor speculaasbrokken. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept speculaasbrokken

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: gemiddeld
De bereidingstijd bedraagt: >1 uur

Ingrediënten

- 50 gr bakmeel
- 50 gr bloem
- 75 gr boter
- 50 gr bruine suiker
- 1/2 ei
- 1/2 eetlepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels amandelen

Bereidingswijze

- Verwarm de oven voor op 150 graden

- Klop het ei los in een schaaltje. Doe alle ingrediënten in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes, voeg dit toe aan het mengsel en kneed alles snel tot een soepele bal.

- Strooi wat bloem op een werkvlak en rol het deeg hierop uit tot een lap van een centimeter dik. Snijd de lap in twee of vier stukken en leg het op een ingevette bakplaat.

- Bestrijk het deeg met ei en versier de lap met amandelen. Schuif de bakplaat in de oven en bak de speculaas in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven gaar.

- Laat de speculaas 10 minuten afkoelen en haal het met een pannenkoekmes voorzichtig van de bakplaat.

Leuk om te weten

Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten. Er zijn twee verklaringen voor het woord speculaas:
• Het Latijnse woord speculator (Hij die alles ziet); wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas
• Het Latijnse woord speculum (spiegel) omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gemaakt is.
Kenmerkend voor speculaas zijn de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept speculaasbrokken

Delen/afdrukken recept speculaasbrokken via whatsapp  Delen/afdrukken recept speculaasbrokken op twitter  Delen/afdrukken recept speculaasbrokken op Facebook  Delen/afdrukken recept speculaasbrokken op LinkedIn  Delen/afdrukken recept speculaasbrokken met een bekende via e-mail  Recept "speculaasbrokken" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken