Pepernoten

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor pepernoten. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept pepernoten

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: gemiddeld
De bereidingstijd bedraagt: >1 uur

Ingrediënten

- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 250 gr vloeibare honing
- 1 ei
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel gemalen anijszaad

Bereidingswijze

- Doe de honing, het ei, de kruiden, het anijszaad en een snufje zout in een kom. Zeef het bakmeel, meng alles goed door elkaar.

- Laat het deeg 1 uur afgedekt in de koelkast rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, en vorm van het deeg repen. Snijd de repen in dobbelstenen. Leg de dobbelstenen op de ingevette bakplaat en bak ze ong. 10-15 min. in de oven bruin en gaar.

Bijpassend gedicht

Op zoek naar een bijpassend gedicht? Kijk hier!

Leuk om te weten

Pepernoten zijn vaak harder en lichter dan kruidnoten en worden van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai.
De gebruikelijke wijze van 'opdienen' is ze in de een of andere hoek worden gestrooid. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti bij bruiloften.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept pepernoten

Delen/afdrukken recept pepernoten via whatsapp  Delen/afdrukken recept pepernoten op twitter  Delen/afdrukken recept pepernoten op Facebook  Delen/afdrukken recept pepernoten op LinkedIn  Delen/afdrukken recept pepernoten met een bekende via e-mail  Recept "pepernoten" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken