Gevulde speculaas

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor gevulde speculaas. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept gevulde speculaas

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: gemiddeld
De bereidingstijd bedraagt: >1 uur

Ingrediënten

- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 150 gr bruine basterdsuiker
- 150 gr boter
- 2 eetlepels melk
- 300 gr amandelspijs
- 50 gr witte amandelen
- 1 eidooier

Bereidingswijze

- Doe het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom en snijd de boter hierin met twee messen klein. Voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg.

- Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat - als een staaf, rechthoek of hartvorm. Spreid de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand. Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan. Versier met de amandelen en bestrijk de bovenkant met de met de melk losgeroerde eidooier.

- Schuif de bakplaat iets onder het midden van een matig warme oven (ongeveer 150 graden) en bak de koek in een half uur tot drie kwartier goudbruin en gaar.

- Laat de gevulde speculaas vlakliggend afkoelen.

Bijpassend gedicht

Op zoek naar een bijpassend gedicht? Kijk hier!

Leuk om te weten

Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten. Er zijn twee verklaringen voor het woord speculaas:
• Het Latijnse woord speculator (Hij die alles ziet); wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas
• Het Latijnse woord speculum (spiegel) omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gemaakt is.
Kenmerkend voor speculaas zijn de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept gevulde speculaas

Delen/afdrukken recept gevulde speculaas via whatsapp  Delen/afdrukken recept gevulde speculaas op twitter  Delen/afdrukken recept gevulde speculaas op Facebook  Delen/afdrukken recept gevulde speculaas op LinkedIn  Delen/afdrukken recept gevulde speculaas met een bekende via e-mail  Recept "gevulde speculaas" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken