Banketletter

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor banketletter. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept banketletter

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: gemiddeld
De bereidingstijd bedraagt: 30 min-1 uur

Ingrediënten

- 400 gr amandelspijs
- 2 eieren
- 1-2 eetlepels geraspte citroen of sinaasappelschil
- 1-2 eetlepel slagroom
- 7-8 plakjes ontdooid diepvriesbladerdeeg

Bereidingswijze

- Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het amandelspijs met 1 ei, citroenrasp en de slagroom tot een soepel mengsel. Vorm hiervan een lange rol van ongeveer 60 cm.

- Leg de plakjes deeg achter elkaar, zodat de randen elkaar 1 cm overlappen. Druk de deegranden goed op elkaar en rol de randen glad met een deegroller. Er ontstaat ongeveer een lange deeglap van 62 x 10 cm.

- Leg de rol amandelspijs in het midden van de deeglap en vouw het deeg rond de amandelspijs. Druk de deegranden goed op elkaar en gebruik eventueel een beetje water.

- Leg de deegrol met de naad naar onderen op de bakplaat en vorm de rol tot een letter of staaf.

- Klop 1 ei los met 1 theelepel water en bestrijk de banketletter/-staaf hiermee.

- Bak het banket in ongeveer 35 minuten lichtbruin en gaar in het midden van de oven.

Bijpassend gedicht

Op zoek naar een bijpassend gedicht? Kijk hier!

Leuk om te weten

Een boterletter, ook wel banketletter genoemd is een S-, M- of (op z'n kop) een W-vormige staaf van bladerdeeg, gevuld met amandelspijs. Soms wordt in plaats van het dure amandelspijs een vulling gebruikt op basis van witte bonen, ook wel banketbakkersspijs genoemd. In Nederland wordt de banketletter doorgaans rond Sinterklaas en Kerstmis gegeten.
Sinds het midden van de jaren negentig worden ook andere letters gebruikt voor het vervaardigen van boterletters. Ook is sindsdien de gewoonte onstaan onder slagers om boterletters te vullen met gekruid gehakt, zodat een soort lettervormig saucijzenbroodje ontstaat.
De boterletter komt voor in het Sinterklaasliedje O, kom er eens kijken, wat ik in mijn schoentje vind. Daar wordt hij 'een letter van banket' genoemd.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept banketletter

Delen/afdrukken recept banketletter via whatsapp  Delen/afdrukken recept banketletter op twitter  Delen/afdrukken recept banketletter op Facebook  Delen/afdrukken recept banketletter op LinkedIn  Delen/afdrukken recept banketletter met een bekende via e-mail  Recept "banketletter" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken