Amandelmelk

Op Sinterklaasgedichten.com staan honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten, maar ook tientallen Sinterklaasrecepten, waaronder een recept voor amandelmelk. Kijk hieronder voor de ingrediënten en de bereidingswijze.

Recept amandelmelk

De moeilijkheidsgraag van dit recept is: makkelijk
De bereidingstijd bedraagt: <30 min

Ingrediënten

- 1 ltr melk
- 60 gr gepelde amandelen
- 4 eetlepels suiker
- evt. wat aardappelmeel of maizena

Bereidingswijze

- Breng de melk met de amandelen (in een doekje gebonden) aan de kook en laat alles op een zacht vuur langzaam 20 minuten trekken.

- Haal de amandelen uit de melk en los de suiker erin op.

- Bind de melk eventueel met wat aangemaakt aardappelmeel of maizena.

Serveertip

Warm drinken.

Tip van de Sint

Voor amandelmelk volgens middeleeuws recept:
Neem 150 gr gemalen amandelen, doe er 1 ltr kokend water bij en laat dit 20 minuten staan.
Zeef de amandelbrei door een zeef met een doek erin. Het opgevangen vocht is amandelmelk.

Leuk om te weten

In de Middeleeuwen waren er natuurlijk nog geen koelkasten. Melk van koeien en geiten was daarom niet lang vers te houden en dat maakte het lastig voor koks om melk als ingrediënt te gebruiken. In middeleeuwse recepten komt dierenmelk dan ook niet vaak voor.
Koks zochten naar beter houdbare alternatieven en kwamen zo terecht bij de melkachtige vloeistof uit gemalen amandelen en walnoten. Deze vloeistof kon altijd vers worden bereid, én in alle gewenste hoeveelheden. Het kon, in tegenstelling tot bijvoorbeeld koeienmelk, worden opgeslagen voor later gebruik. Bovendien kon notenmelk door het hoge vetgehalte prima worden gebruikt voor het bereiden van boter.
Heden ten dage wordt amandelmelk vooral gemaakt om oude tijden te doen herleven. De donkere dagen rond Sinterklaas en Kerstmis zijn hiervoor een mooie gelegenheid.

» Bekijk alle recepten

Delen/afdrukken recept amandelmelk

Delen/afdrukken recept amandelmelk via whatsapp  Delen/afdrukken recept amandelmelk op twitter  Delen/afdrukken recept amandelmelk op Facebook  Delen/afdrukken recept amandelmelk op LinkedIn  Delen/afdrukken recept amandelmelk met een bekende via e-mail  Recept "amandelmelk" afdrukken

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken