Sinterklaasgedicht maken

Sinterklaasgedicht maken

Zelf een Sinterklaasgedicht maken? Gebruik ons 10-stappenplan ter inspiratie en schrijf een origineel gedicht!
Zelf een origineel Sinterklaasgedicht maken? Gebruik onderstaand stappenplan en schrijf de leukste sinterklaasgedichten. Laat je creativiteit de vrije loop en verras de ontvanger met een professioneel gedicht. Veel succes!

Stap 1 - Kies het onderwerp van het gedicht

Begin niet meteen met schrijven van het gedicht. Leef je eerst in in de persoon voor wie het sinterklaasgedicht bedoeld is. Dit doe je d.m.v. brainstormen. Schrijf alle trefwoorden op die je te binnen schieten. Trefwoorden over het werk, studie, hobby's, relaties, vakanties, anekdotes of de cadeaus die je gaat geven. Noteer zoveel mogelijk onderwerpen die in het Sinterklaasgedicht aan bod kunnen komen.

Stap 2 - Selecteer de beste trefwoorden

Sinterklaasgedicht makenSelecteer uit deze trefwoorden de meest bruikbare. Dat zijn die trefwoorden waar iets over te vertellen is. Bijvoorbeeld een flater op het werk, de verregende vakantie, een nieuwe liefde of (één van) de cadeaus. Natuurlijk kun je het gedicht ook ophangen aan slechts één onderwerp.
Sinterklaasgedichten leven pas als er een goede balans is tussen positieve en meer kritische elementen. Alleen maar positieve elementen maakt het gedicht te lief, het prikkelt niet. Een te negatief gedicht past niet in de sfeer van Sinterklaas.

Stap 3 - Maak kleine gedichtjes

Maak van alle trefwoorden een klein gedichtje, van zo'n vier tot acht regels. Zo ontstaan bouwstenen die later (zie stap 8) in elkaar worden geschoven. In dit stadium wordt de basis gelegd van het uiteindelijke sinterklaasgedicht.

Stap 4 - Schrijf goedlopende zinnen

Zorg bij het schrijven van deze gedichtjes voor goedlopende zinnen. Kromme zinnen, die voortkomen uit dichterlijke armoede, zijn uit den boze. Als parodie op dergelijke kromme Sinterklaasgedichten heb ik eens geschreven:
... maakt een nieuwe start
na vier jaar studeren, hard
Lanterfanten is er bij, niet meer
hij gaat werken, jaze'er.

Stap 5 - Gebruik de juiste rijmconstructie

Sinterklaasgedicht makenVan groot belang voor de kwaliteit van het sinterklaasgedicht is de rijmconstructie. Op zich is het simpel: laat woorden rijmen, of laat ze niet rijmen. Maar gebruik geen net-niet-rijmconstructies. Veel sinterklaasgedichten bevatten woorden die net niet rijmen. De dichter kwam er even niet uit en liet naam op maan rijmen, of vertoeven op genoegen.

Stap 6 - Gebruik orginele rijmwoorden

Maak voor een origineel Sinterklaasgedicht gebruik van creatieve rijmwoorden. Verval niet in geijkte rijmwoorden als: de sint zat te denken, wat hij ... zou schenken. Een stuk origineler is:
Geef 'm wat te lezen
en 'n muziekje, van Elvis
dan weten we dat ...
de rust zelv' is.

Stap 7 - Kies een rijmschema

Kies óf voor een strak rijmschema, óf voor een creatieve variant. Het consequent toepassen van een strak rijmschema - bijvoorbeeld coupletten van vier regels met schema ABAB - draagt bij aan het ritme van het sinterklaasgedicht (zie stap 9). Een creatieve variant verlevendigt de tekst en kan de aandacht van de luisteraar trekken. Zo nam ik eens midden in een sinterklaas gedicht een limerick op en kondigde deze ook aan. De toehoorders veerden direct op.

Sinterklaas Cadeauzoeker

Op zoek naar een leuk cadeau? Gebruik onze Sinterklaas cadeauzoeker en laat je verrassen!

Stap 8 - Gedichtjes samenvoegen

Als de trefwoorden zijn uitgewerkt, zijn er verschillende kleine gedichtjes ontstaan met originele rijmwoorden en een consequent rijmschema. Nu komt de volgende stap: de tekst in elkaar schuiven. Het is daarbij van groot belang de verschillende gedichtjes in de juiste volgorde achter elkaar te plaatsen. Zorg voor goede, logische overgangen tussen de onderwerpen. Werk toe naar een climax: eindig het Sinterklaasgedicht met een plaagstootje of met een compliment; laat het gedicht niet doodbloeden.

Stap 9 - Zorg voor een goed ritme

Sinterklaasgedicht makenNiet alleen de afzonderlijke zinnen moeten goed lopen, het hele gedicht moet een goed ritme hebben. Degene die het sinterklaasgedicht voorleest, ziet de tekst voor het eerst. Niets is zo dodelijk als een hakkelende voordracht. Een ritmische tekst helpt de lezer het gedicht vloeiend uit te spreken. Lees het daarom van tevoren eens hardop voor jezelf op.

Stap 10 - Maak een mooie layout

Zorg ten slotte voor een passende layout. Een slechte vormgeving kan een goed geschreven gedicht alsnog naar beneden halen.

Deel deze 10 Gouden Tips

Deel deze 10 Gouden Tips via whatsapp  Deel deze 10 Gouden Tips op Twitter/X  Deel deze 10 Gouden Tips op Facebook  Deel deze 10 Gouden Tips op LinkedIn  Deel deze 10 Gouden Tips met een bekende via e-mail

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken